måndag 29 november 2010

Först ut: Putney Swope





Putney Swope skrevs och regisserades av Robert Downey, Sr. 1969.

Putney Swope är namnet på filmens huvudkaraktär och är reklambranschens motsvarighet till Malcolm X skulle man kunna säga. Swope blir genom ett "demokratiskt misstag" och som den enda svarta mannen i styrelsen vald till VD för reklambyrån han jobbar på. Hans första uträttande består i att avskeda alla vita medarbetare och döpa om byrån till Truth and Soul, Inc.
Därefter säger han upp samarbetet med alla företag som handlar med alkohol, krigsleksaker och tobak. Putney Swope och Truth and Soul, inc. blir utpekade som en fara för nationen och företagets framtoning blir snabbt mindre Mad Men och mer militant och svarta pantrarna.
Inga kända namn dyker upp i filmen förutom en liten roll av en ung Alan Arkin (Glengary Glen Ross, Edward Scissorhands).
Huvudrollen spelas av Arnold Johnson men hans röst är dubbad eftersom han inte kunde komma ihåg sina repliker.

Robert Downey Sr. (Gissa vems farsa) hade en central roll i New York's Underground film rörelse på 60-talet. Downey har alltid jobbat "independent" vilket innebär att det sällan finns några pengar att göra film för och därför har han tyvärr inte gjort så många filmer. 

Downey gör i princip bara komedier och en av hans stora förebilder är Preston Sturges (Lady Eve, Sullivans Travels) som var en av Hollywoods stora satiriker och introduktör av en mörkare komik i 40 och 50-talets Hollywood.
Ett av Downey's störtsa fan är regissören Paul Thomas Andersson (Boogie Nights) som tyckte så mycket om det Downey gjorde med sina filmer att han direkt plockat vissa scener ur Downey's filmer och införlivat i sina egna.

I denna svartvita film tycker jag att höjdpunkterna är de få delarna som är i färg. Delarna som är i färg är reklamfilmerna som Truth and Soul, inc. Producerar. Här är ett exempel:



DVD: Putney Swope

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar