fredag 3 december 2010

Sorcerer





William Friedkin's Sorcerer borde egentligen varit först ut på den här bloggen. Sorcerer är alltid den första filmen jag talar om när man talar om bortglömda filmer.
Hur kunde den här filmen försvinna? Regissören till hyllade filmer som The French Connection och Exorcisten hade återvänt med en film som han hade tillbringat nästan två år i djungeln med.
I huvudrollen hade Roy Scheider blivit tillsatt, stjärnan från förra sommarens blocksbuster Hajen. Ett suggestivt soundtrack hade spelats in åt filmen av Tangerine Dream. Scorcerer skulle bli sommarens stora bio attraktion. Men så blev det aldrig. Ingen gick och såg Friedkins film.
Förklaringen till det är mycket enkel: Samma helg som Scorcerer skulle upp på duken för första gången hade en annan film också premiär.



Inga konstigheter här. Folk valde bort lastbils-filmen och gick och såg Stjärnornas Krig istället.

Om Friedkins film kan man i alla fall konstatera att tillsammans med det franska originalet Fruktans löner är Scorcerer en av de intensivaste nagelbitarna man kan hitta. Upplägget för Scorcerer är så genialiskt simpelt: Strandsatta i en liten by har fyra män fått chansen att med livet som insats få åka hem till sina respektive länder, om de lyckas slutföra ett uppdrag. Uppdraget går ut på att med två fallfärdiga lastbilar frakta flera lådar nitroglycerin genom svår djungelterräng för att släcka en brand på andra sidan bergen.

Regissören William Freidkin var något otursförföljd och gjorde en del dåliga val de närmsta åren efter Scorcerer's premiär. Under nästa film, som handlade om ett bankrån i boston, blev produktionen ironiskt nog rånad på 15 rullar inspelat material. Filmen han gjorde efter det handlade om en homofobisk polis/hjälte som får i uppdrag att gå undercover som bög och cruisa gayklubbarna i sökandet efter en mördare i New York's undre värld. Varken Freidkin eller Pacino är särskilt stolta över den filmen. Det sägs att Pacino inte äns vill prata om den.     

Jag ska avsluta bloggen här, men först vill jag avsluta med ett klipp ur en annan film som fick stå i skuggan av Stjärnornas Krig. Den postapokalyptiska fantasy animationen Wizards som handlar om en ond trollkarl som får tag på gamla propagandafilmer från tredje riket och tillsammans med sina hjärntvättade mutanter startar ett krig mot de goda älvorn.



PS: Nästa vecka blir det Franskt. Auf widersehen!

DVD: Sorcerer

2 kommentarer:

  1. Jättebra blogg! Fortsätt tipsa om intressanta filmer. Gillade de två första posterna skarpt.

    Men "Scorcerer"? Håll ett öga på stavningen:)
    Formateringen på sidan ser lite skum ut också.
    Men som sagt, gillar innehållet och det är det viktigaste!

    SvaraRadera
  2. Tack. Kul att du tycker om den.
    På vilket sätt ser formatering skum ut? Är ganska färsk här, jag plockade bara en mall och "went with it".

    Självklart skulle jag göra en miss på rubriken. Tur att någon håller ett öga öppet.

    SvaraRadera